Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Szlovákiában jártunk

A 10E osztály tanulóiként (Kelemen Vera, Szabó Réka, Török Eszter, Udvari Panna) a 4 for Europe csapatversenyen elért 4. helyezés díjaként április első hetében az Európai Unió által szervezett szlovákiai körúton vettünk részt Máté Ildikó tanárnő kíséretében. Velünk tartott további két dobogós helyezést elért csapat és egy nagyon tájékozott és közvetlen idegenvezető is.  Rendkívül sok csodálatos településen jártunk, így mélyebb betekintést nyerhettünk az ország kulturális életébe.

Az első úticélunk Komárom volt, ahol a Europe Direct Információs Központ ottani kirendeltségén meghallgathattunk egy részletes előadást a szlovákiai Europe Direct hálózatról, majd később megtekintettük a viharos múltú komáromi várat is. Ezt követően a főváros, Pozsony felé vettük az irányt, ahol egy belvárosi séta után elfoglaltuk aznapi szállásunkat. A későbbi esti városnézés során alkalmunk nyílt megismerkedni a másik két csapat tagjaival is, így nagyobb összhangban zajlott az utazás többi része. Másnap reggel az Európai Bizottság pozsonyi központjába voltunk hivatalosak, ahol megtudhattuk milyen szerepet vállal a pozsonyi szervezet a szlovák lakosok mindennapjainak jobbátételében.


A következő napokban még több káprázatos nevezetességhez látogattunk el, többek között számos templomot és várat közelebbről is szemügyre vettünk Eperjesen, Poprádon, Tátralomnicon, Késmárkon és Szepesen. A szepesi várból lélegzetelállító látvány tárult elénk, melynek hangulata teljesen magával ragadott mindenkit. Természetesen a bányavárosok (Besztercebánya, Körmöcbánya, Selmecbánya) jellegzetes belvárosa sem maradt ki a programból. A kirándulás során sok szlovák ételkülönlegességet kóstoltunk meg, de volt köztük hazánkban is ismert fogás, mint például a sztrapacska.  Utunk utolsó állomása Kassa volt, ahol megtekintettük a gyönyörű gótikus stílusú székesegyházat.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk ellátogatni ezekre az elbűvölő településekre.

 

További felfedeznivalók

Európa Nap 2022. május 9.

Európa- napot tartottunk a Neumannban! Intézményünkben is megrendezésre került 2022. május 9-én a már hagyományként számon tartott Európa-nap, amely számos izgalmas programmal és előadással bővítette tanulóink EU-s ismereteit rendhagyó módon,

bővebben »

Euroscola kvíz az EP iskolák között

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium Junior Nagykövetei játékos online kvíz keretében mérték össze tudásukat az ország középiskoláival Európai Uniós témakörben. Eredményes felkészülésük jutalmául előkelő helyezéssel és ajándékcsomaggal gazdagodtak

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium