Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Neumannosok mintanyelvvizsgája az Eszterházy Egyetemen

A Kutatók Éjszakája program szervezésében iskolánk 12E osztálya teljes létszámban, és a 12G szakgimnáziumi osztályának szakmai nyelvvizsgázni szándékozó tagjai meghívást kaptak az EKE – IKI Szakmai Idegen Nyelvi Csoport által megrendezett BGE üzleti nyelvvizsga bemutató nyelvvizsgáztatására. Beke Noémi és Czeglédi Tímea tanárnő kísérte el őket. Általános tájékoztatóval kezdődött a program, melyet a középfokú mintanyelvvizsga követett. Az „eljátszott” szóbeli vizsgahelyzetet Hajdu Fruzsina, 12G osztályos tanulónk bemutatásában láthattuk. Fruzsina maximális felkészültsége, a szinthez megfelelő és alapos nyelvtudása meggyőzte a szakmai zsűrit is. A BGE nyelvvizsgaközpont helyi képviseletét az EKE három remek angol szaknyelvtanára látta el: dr. Tóth Éva (főiskolai docens, csoportvezető, Szakmai Idegen Nyelvi Csoport) Hernádi Györgyi és dr. Halmosné Váry Judit. Ők részletes értékelést tartottak a mintanyelvvizsga után, melyből nagyon sok tapasztalatot szerezhettünk.Már az előző években megszervezett bemutató programhoz is segítségünket kérte az Egyetem: az ott tanuló hallgatók közül ugyanis nincs felsőfokon jelentkező, ezért tőlünk kértek alanyokat a felsőfokú mintanyelvvizsgára. Iskolánk két tanítási nyelvű osztályába járó végzős tanulóink 2004 óta minden évben próbát tesznek a fent említett nyelvvizsgán, többségében felsőfokon. Innen jött az ötlet, hogy Neumannos diákok mutassák be a felsőfokú szóbeli vizsgát is: Fodor Bernadett 12G és Végh Álmos 12E osztályos tanulók személyében. Ők a szintkülönbség ellenére szintén kiemelkedő nyelvtudással adtak tanúbizonyságot elmélyült tárgyi tudásukról. Bernadett a Környezetvédelem igen kiterjedő témáját prezentálta öt perc folyamatos előadás keretében, és a fordítási feladatot mutatta be. Teljesítményét a vizsgáztatók maximális pontszámmal értékelték. Álmos prezentációja a Piaci formákról szólt, valamint a grafikonelemzési feladatban ügyeskedett a Fornax részvényárfolyamok ingadozásának elemzésében. Tudását és előadásmódját igen magas pontszámban részesítették.Külön szeretettel és tisztelettel gratulálok a mintavizsgázó tanulókat jelenleg is megfeszített erővel tanító angol szakos kollégáknak: Murányi Melindának és Barta-Boncz Nórának, valamint a 12G-sek tanárainak: Hadnagyné Kovács Juditnak és Forgács-Kurta Fruzsinának. Kísérő tanárként nekünk jutott az a megtiszteltetés, öröm és büszkeség, hogy végignézhettük a tanulók produkcióit, és az általuk keltett hatást a vizsgáztató kolléganők arcán. Elismerésüket a vizsgahelyzetek utáni rögtönzött beszélgetés során szavakba öntve is kifejezték. Büszkeségünket fokozta, amikor megtudhattuk, hogy iskolánk tanulóira az utóbbi pár év során már a nyelvvizsgát szervező Budapesti Gazdasági Egyetem Nyelvvizsgaközpontja is felfigyelt, miszerint „a Neumannosok évek óta felsőfokon is nagyon imponáló eredményeket érnek el.”

Hálásak vagyunk az Egyetemen működő Szakmai Idegen Nyelvi Csoportnak és dr. Tóth Éva Csoportvezető Asszonynak a mindig időszerű, releváns és pontos információáramlásért, mely felkészítő munkánkat nagy mértékben megkönnyíti.

Végezetül az IKI honlapján az előző évi bemutató után megjelent híranyagból idéznék:

„A vizsgáztatók és a közönség egyöntetű véleménye alapján elmondhatjuk, hogy nagyon imponáló tudásról adtak számot a próbavizsgázók. Teljesítményükhöz ezennel is gratulálunk, és további sikereket kívánunk!Köszönet illeti őket és felkészítő tanáraikat, Beke Noémi és Czeglédi Tímea tanárnőket a próbavizsga vállalásáért.”

Beke Noémi szaktanár

 

További felfedeznivalók

Jean Monnet Chair

Rendhagyó eseményen vehettek részt a neumannos diákok 2023. április 26-án, hiszen intézményünkbe látogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem delegációja, hogy az Európai Unió alapértékeivel és a széles körben elismert Jean Monnet

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium