Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Hollandiában jártunk

Iskolánk 25 diákja és két kísérő tanár vett részt a formálódó holland cserekapcsolat első útján, 2017. november 4-10. között. Vendéglátóink a Silvodei Almende College középiskola diákjai és családjaik voltak.

Az utazást az tette izgalmassá, hogy repülővel mentünk Eindhovenbe, néhány tanulónak ez volt az első repülő útja. A repülés után busszal folytattuk az utat Silvoldébe, amely egy kis holland város, közel a német határhoz, Bocholthoz. Izgatottan vártuk a találkozást, hiszen a cserepartnerek már az utazás előtt felvették egymással a kapcsolatot, hamar megismerkedtek, megbarátkoztak egymással a Facebookon és az Instagramon.

A hétvégét a diákok a vendéglátó családokkal töltötték, Silvolde környékén kirándultak, de voltak, akik Hágában vagy Németországban jártak a családdal. Hétfőn volt a csereprogram hivatalos megnyitója, hiszen nem csak magyarok érkeztek az Almende College falai közé. A holland középiskola nemzetközi kapcsolatai széleskörűek, a tizedik évfolyamos tanulók számára kötelező nemzetközi csereprogramban részt venni, fogadni egy más országból, más kultúrából érkező fiatalt. Kilenc osztály vesz részt a projektben, a november elejei héten öt országból voltunk Silvoldében, a másik négy osztály pedig a külföldi partneriskolában vendégeskedett éppenA hét során bepillantást nyerhettünk a holland iskola életébe, a családok szokásaiba, mindennapjaiba. Érdekes volt látni az iskolások mindennapjait, átélni a sok biciklizést – van olyan diák, aki több mint egy órát biciklizik naponta, akár a nagy hidegben is – az eltérő étkezési szokásokat, sétálni a dísztéglás, nagyablakos, kerítés és függöny nélküli holland házak között és persze a lehető legtöbbet beszélni angolul. Játszottunk, bowlingoztunk, filmet néztünk, sétáltunk, kirándultunk, együtt sportoltunk, voltunk a kisvárosokban és vidéki környezetben is.

Kirándultunk Amszterdamba, ahol hajókáztunk a csatornákon, a magas, keskeny, jellegzetesen ferde házak között, múzeumban is voltunk és shoppingolni is jutott idő, eljutottunk a közeli Doetinchembe és Bocholtba. A hetet pedig egy projektnap zárta, ahol a diákok bemutatták az elkészült prezentációt, videót vagy kvízt, aminek a témája a boldogság volt.Az élménydús napok után is tartjuk a kapcsolatot a cserepartnerekkel, és márciusban hozzánk érkeznek a holland fiatalok. Reméljük a német cserekapcsolatok mellett a jövőben a hollandiai Silvoldével, az Almende College iskolával is hosszútávú együttműködés jöhet létre.

További felfedeznivalók

Jean Monnet Chair

Rendhagyó eseményen vehettek részt a neumannos diákok 2023. április 26-án, hiszen intézményünkbe látogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem delegációja, hogy az Európai Unió alapértékeivel és a széles körben elismert Jean Monnet

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium