Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Erasmus+ ExpertICTize, azaz hogyan váljunk digitális szakértőkké?


Nem hétköznapi kalandtúrára indultak iskolánk tanulói és tanárai 2016 szeptemberében. ExpertICTize elnevezésű Erasmus+ pályázati programunk segítségével öt európia ország oktatási rendszerében kalandozva közösen fedezzük fel a digitális technológia és az osztálytermi mobilapplikációk kínálta lehetőségeket.

A spanyolországi Alcala de Henares nem csak Miguel Cervantes, de az ExpertICTize szülővárosa is. Itt ismerkedtek meg a projekt iskoláit képviselő tanárok egymással, és úgy érezték, hogy a szakmai és személyes kapcsolatokat egy nagyszabású felfedező út – egy közösen megvalósított Erasmus+ projekt- még szorosabbá fűzheti. A lelkes nemzetközi (holland, török, görög, francia és magyar) csapat valamennyi tagját a folyamatos megújulás vágya jellemzi, ezért döntöttek úgy, hogy szeretnék közösen kialakítani iskoláikban a jövő osztálytermét. Ehhez tréningekre, közös tanulásra és a kialakult jó gyakorlatok folyamatos megosztására volt szükség. A projektötletet az Európai Bizottság is értékelte, és megvalósításához 78 430 euró támogatást nyújtott.A közös munka első állomása Hollandia, a Silvolde-i Almende College volt. Kiváló ugródeszkának bizonyult ez az iskola, hiszen itt egy pár évvel ezelőtt sikerült bevezetni azt, hogy minden tanuló a beiratkozáskor kapjon egy iPad-et, amire előzetesen feltelepítették a szükséges digitális tananyagot és mobilapplikációkat. 2016 novemberében már komoly tapasztalatokkal rendelkeztek arról, hogyan kell kialakítani egy megbízható wifi hálózatot, milyen szabályokkal és módszerekkel segíthetik a tanulók intelligens digitális tanulását, illetve a felmerült problémákra már többféle megoldást kerestek és találtak. A Neumann tanárai közül Kocsis Emese igazgató helyettes, Szakácsi Péter oktatástechnológus és Tarnóczi Aranka projektkoordinátor sok jó ötlettől inspirálva tért haza.

2017 márciusában a franciaországi Le Havre Jules Le Cesne nevű középiskolájában találkoztak újra a projekt résztvevői, ezúttal diákok is bekapcsolódtak a közös munkába. A nemzetközi projektcsapatok egymás történelmét, irodalmát, gasztronómiáját, a résztvevő országok földrajzát ismerték meg. Segítségükre volt a Kahoot, a Padlet, a Prowise, a Mindmaps. A közös műhelymunka nem az iskolában megszokott mederben folyt, most nem a diákok tanultak a tanároktól, hanem együtt, közösen fedeztek fel új digitális utakat és módszereket… A diákok villámgyorsan, a tanárok pedig igyekeztek velük lépést tartani.

Néhány hónappal később az egri Neumann János Gimnázium volt a projekt résztvevőinek vendéglátója. A forró májusi tréning során újabb applikációk (Learningapps, Mentimeter, Busuu, Memrise) bővült a digitális repertoár, de bekukucskálhattunk az Eszterházy Károly Egyetem ultarmodern MacLab-jének világába is, ahol a virtuális valóságot sikerült életre hívni.Októberben a görögországi Trikala 8. számú középiskolájában már régi barátok találkoztak újra. A résztvevő diákok most egymás anyanyelvével ismerkedtek, a Busuu, Memrise és Duolingo segítségével tényleg játékká vált számukra a tanulás. És miután meglátogatták a csodálatos Meteora kolostorait, a közeli Kalambaka Digital Projektion Center-ben 3D-s vetítés során a korábban látottakat egy madár szemével is átélhették…

Az utolsó projekttalálkozóra Törökországba, Eskishehirbe utaztak a résztvevők. A Prof. Dr. Orhan Oğuz Anadolu Lisesi tanárai és tanulói olyan vendégszeretettel fogadták a nemzetközi csapatot, amelyre egész életükben emlékezni fognak. De szakmaiság tekintetében is hasznos volt az Anatóliában töltött pár nap, a mostanra már lassan digitális szakértőkké váló résztvevők még számos hasznos alkalmazással gazdagodtak, és az Anatóliai Egyetemen tartott tréningen felfedezték a Canvas nevű oktatási környezet lehetőségeinek végtelen tárházát.

A közös munka véget ért, voltak könnyek és baráti ölelések… de a résztvevők nem búcsúztak el egymástól örökre. Újabb tervek születtek, melyek megőrzik a megkezdett szakmai együttműködést, az országokon átívelő barátságokat.

S hogy mit hoz a jövő? Mit szeretnénk együtt megtanulni? Talán hogy hogyan válhat a következő generáció bolygónk felelősségteljes gazdájává… De ez már egy másik történet…

További felfedeznivalók

Szakmai látogatás Brüsszelben

Az Európai Parlament Nagykövet Iskola Program intézményi felelőseiként szeptember végén három napot töltöttünk Brüsszelben szakmai látogatás céljából. Az EPAS Magyarországi Kapcsolattartó Irodája jóvoltából volt lehetőségünk betekintést nyerni az Európai Parlament

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium