Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Európai Uniós Nap

A fenntarthatósági hét csütörtöki napja az Európai Unióról szólt. Ennek egyik programját négy 11.E osztályos tanuló tette a diákok számára felejthetetlenné. Chamik Dorottya, Lámer Lotti, Seiler Lili és Susán Hanna, akik az Európai Parlament Junior nagykövetei, változatos előadásokkal, érdekes feladatokkal, játékokkal adták át tudásukat az érdeklődőknek.

A nap során minden évfolyam megtalálta a korosztályának megfelelő előadást. Első órában Lotti felelt a kisgimisek tanításáért. Koruknak megfelelően játékos online feladatok kísérték az Európai Unióról szóló előadását. Az óra végén Lotti villámkérdésekkel mérte, hogy mennyire figyeltek a diákok az ’órán’, mennyire emlékeznek a ’Fiatalok Európája’ előadás részleteire. A helyes válaszokat pedig apró ajándékokkal jutalmazta.

Természetesen a 11. és 12. évfolyamos diákoknak más típusú feladatokat és előadásokat terveztek a lányok. A változatos, lebilincselő és tartalmas előadások mindenki figyelmét lekötötték. Az ’Európa Jövője’ témában Dorottya, Lili és Hanna különböző területeket érintettek. Beszéltek a közelgő Európai Parlamenti választásokról, aktualitásokról, történelemről, de teret kapott a filmművészet és a zene is. Az óra végén ajándékokért versenyezhettek a diákok, amihez online Kahoot! feladatokat készítettek a lányok.A nap során az aulában vehettek részt a diákok a This time I’m voting (Szavazni fogok) kampányban, hiszen közeleg az Európai Parlamenti választás. A fiatalok megfogalmazhatták mit jelent nekik, miért fontos számukra az Európai Unió, az európai identitás és az európai demokrácia értékei. Fényképezkedhettek és uniós kérdésekre válaszolhattak apró ajándékokért. A programot a 9D és a 9E osztály tanulóiból álló kis csapat segítette. A nagyszünetben pedig az aulában Európai Uniós Kahoot! játékkal tesztelhették tudásukat a diákok.

Az Európai Uniós nap keretében vendégünk volt Miszné Mesztellér Zsuzsanna, a Heves Megyei Europe Direct információs központ vezetője is, aki a fiatalok lehetőségeiről és az unió előtt álló aktuális feladatokról, kihívásokról tartott interaktív előadást a diákoknak.

Czeglédi Tímea szenior nagykövet

További felfedeznivalók

Szakmai látogatás Brüsszelben

Az Európai Parlament Nagykövet Iskola Program intézményi felelőseiként szeptember végén három napot töltöttünk Brüsszelben szakmai látogatás céljából. Az EPAS Magyarországi Kapcsolattartó Irodája jóvoltából volt lehetőségünk betekintést nyerni az Európai Parlament

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium