Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Európai Uniós Nap

A fenntarthatósági hét csütörtöki napja az Európai Unióról szólt. Ennek egyik programját négy 11.E osztályos tanuló tette a diákok számára felejthetetlenné. Chamik Dorottya, Lámer Lotti, Seiler Lili és Susán Hanna, akik az Európai Parlament Junior nagykövetei, változatos előadásokkal, érdekes feladatokkal, játékokkal adták át tudásukat az érdeklődőknek.

A nap során minden évfolyam megtalálta a korosztályának megfelelő előadást. Első órában Lotti felelt a kisgimisek tanításáért. Koruknak megfelelően játékos online feladatok kísérték az Európai Unióról szóló előadását. Az óra végén Lotti villámkérdésekkel mérte, hogy mennyire figyeltek a diákok az ’órán’, mennyire emlékeznek a ’Fiatalok Európája’ előadás részleteire. A helyes válaszokat pedig apró ajándékokkal jutalmazta.

Természetesen a 11. és 12. évfolyamos diákoknak más típusú feladatokat és előadásokat terveztek a lányok. A változatos, lebilincselő és tartalmas előadások mindenki figyelmét lekötötték. Az ’Európa Jövője’ témában Dorottya, Lili és Hanna különböző területeket érintettek. Beszéltek a közelgő Európai Parlamenti választásokról, aktualitásokról, történelemről, de teret kapott a filmművészet és a zene is. Az óra végén ajándékokért versenyezhettek a diákok, amihez online Kahoot! feladatokat készítettek a lányok.A nap során az aulában vehettek részt a diákok a This time I’m voting (Szavazni fogok) kampányban, hiszen közeleg az Európai Parlamenti választás. A fiatalok megfogalmazhatták mit jelent nekik, miért fontos számukra az Európai Unió, az európai identitás és az európai demokrácia értékei. Fényképezkedhettek és uniós kérdésekre válaszolhattak apró ajándékokért. A programot a 9D és a 9E osztály tanulóiból álló kis csapat segítette. A nagyszünetben pedig az aulában Európai Uniós Kahoot! játékkal tesztelhették tudásukat a diákok.

Az Európai Uniós nap keretében vendégünk volt Miszné Mesztellér Zsuzsanna, a Heves Megyei Europe Direct információs központ vezetője is, aki a fiatalok lehetőségeiről és az unió előtt álló aktuális feladatokról, kihívásokról tartott interaktív előadást a diákoknak.

Czeglédi Tímea szenior nagykövet

További felfedeznivalók

Jean Monnet Chair

Rendhagyó eseményen vehettek részt a neumannos diákok 2023. április 26-án, hiszen intézményünkbe látogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem delegációja, hogy az Európai Unió alapértékeivel és a széles körben elismert Jean Monnet

bővebben »

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

A honlap fenntartója:

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium